dimecres, 9 de setembre de 2015

Retallant distàncies

Amb la Lliga conquerida la temporada passada el Barça ja en duu 23 de guanyades, i se situa tan sols a 9 del Madrid. Feia 37 temporades que el Barça no es trobava a aquesta distància del Madrid pel que fa a lligues conquerides. Encara hi ha força marge a retallar, però la important distància que es va assolir entre ambdós equips a finals del 80 (15 títols) ja queda lluny.

La història del Barça i el Madrid en aquesta competició té un primer punt d'inflexió, l'any 1953. I un de segon, l'any 1960. Fins aleshores, el palmarès d'aquesta competició és força repartit, no ja entre ambdós equips, sinó amb d'altres, com l'Ath. Bilbao o l'Atl. Madrid. La dualitat d'avui dia no era tal en els primers anys de la Lliga.

Fins a mitjans de la dècada del 40, el nombre de títols de Lliga entre Barça i Madrid estava igualat (2 per cada un). A partir de la temporada 47-48, i fins la 52-53, el Barça, però, acumularia quatre títols més per cap del Madrid, deixant la distància en un 6 a 2 a favor dels blaugrana, la més favorable de tota la història de la competició. Però el 1953 es dóna el primer punt d'inflexió: l'arribada de Di Stéfano al Madrid canviarà les coses. El Madrid, a partir d'aquell any, començaria a remuntar posicions, guanyant quatre de les següents sis lligues. El Barça aguantaria l'embranzida d'aquell Madrid amb els dos títols seguits del Barça d'Helenio Herrera a finals del 50, tornant-se a situar per davant del Madrid en nombre de títols de Lliga aconseguits (vuit a sis). Però aquesta distància favorable acabaria aquí. En les tres dècades següents, anys 60, 70 i 80, el Barça només guanyarà dues lligues per dinou del Madrid. Tot un món que encara avui explica la diferència entre els dos clubs en nombre de títols de Lliga aconseguits.

A partir del 1990, però, el guió d'aquesta història canvia: primer amb el Dream Team i les seves quatre lligues seguides. De fet, la dècada dels 90 continua sent la millor de la història del club en aquesta competició, amb sis de deu títols possibles (per només dos del Madrid). I el segle XXI, tot i el mal inici, continua amb la mateixa dinàmica, amb set de les últimes onze lligues (per tres del Madrid). Caldria aprofitar bé l'era Messi per seguir retallant tant com es pugui aquesta distància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...